November 29, 2010

mari memasak bersama pemusnah dapurr


makanan kat malaysia ni mmg banyak. tapi kebanyakkannya telah pon dipengaruhi oleh sesetengah budaya lain. contoh la kan, macam kari kepala ikan tu. haa. kari, kan dari india. org india je makan kari nieh. pastu nasik goreng cina. kenapa nak bubuh nama cina tu jgk? ckp la nasik goreng kurang kaler ke (sebab nasik goreng cina tu kan putih) okay ni tkde kena mngena. hhehe. rakyat malaysia skang nieh suka sgt makan fast food. contohnya aku lah ^^' yea, aku mmg SUKAAAAA sangat makan mcD. ehehhehe. tu je la pon fast food yang aku suka.

kat mcd aku paling suka burger dia. tk kire la yg mane2 pong. sebab rasa dia cam unik kan. tk macam burger ramli muehehehe *sokonglah barangan buatan tempatan* TAPI, ade burger yang lagi sedap yg peerrnnaahhh aku makan sepanjang hidup aku, dan sentiasa menjadi peberet oltime lah. hee. HOMEMADE BURGER, special recipe dr encik abah ^^ mmg 100% daging maa. tnpa tiruan. muehehehe. so petang yang indah tadi, cuaca yang sangat sangatlah indah dan sesuai untuk pegi jog.tapi, aku baru lepas mandi dan sangatt sayanggg untuk mengeluarkan peluh, so aku pakse encik abah untuk buat burger, memandangkan ade banyak lagi daging lebih korban aritu kn. hehee. jadi dengan pantasnya encik abah mngeluarkan homemade meat grinder, iaitu menatang kt bawah ni ;

haa korang mesti tk penah tgk kaaann :P untuk menggunakan menatang ni, tenaga batin yang amat dasat adalah diperlukan sama sekali. muehehe. mula2, kepit mende ni kt mane2 yg boleh kepit. aku kepit kt meja je *habis la mak marah* pastu, boleh la mula masukkan bahan utama iaitu, daginggggg ;

ni la daging. kenal tak? haa. masuk, pastu pusing2 kan menatang grinder tu. pstu nti die kuar aa daging hancur2. mmg mule2 geli la sbb darah bertaburan. kan kan kan. tp tkpe. aku sukaa. rase cm pembunuh plak kan. main dengan daging dan darahh. muahaahhahhaha *evil laugh*

dah selesai kisarkan daging sume tu, kisar plakkk bawanng niee. tdi aku guna sekilo daging. so abah kate gune 4 ketul bawang. tktau la ni bawang beso ke bawang kecik ke tp ni la rupe bawang aku gune tadi *tk penah masuk dapur* menitik2 air mate aku mase potong bawang ni. drama sebabak kt dapur plak. hahaaa. pastuuuuuu ...

haa ni la secret ingredientnyaa, CORNFLAKES. kena kasik hancur2, tp tkyh hancur sgt. nak kasik crispy effect die kan. haaa. ramas2 guna tangan then kasi gaul sama daging dan bawang tdi. kemudiannya, bubuh minyak dengan ukuran 3 tapak tangan. haa ni encik abah yang ajar tdi. ye ah die main taruk je. nampak elok, lepas ah tu. haha. tkpyh pkai sudu2 ni. leceh. kan abah kan ;p then gaul gaul gaul ramas ramas ramas lagiii. lepas tuu taruk plak tepung jagung. ni pon aku tktau sukatannye brpe sbb abah main tabur je tdi. bubuh plak pastu, lada hitam, serbuk kari dan serbuk cili, ikot suka mau tabur cmne. smbil menari2 pon buleh. pstu gaul2, ni lah hasilnyaa ;

tadaaaa! buruk kan? hahaha. ni aku la ygg gaulnya. sampai pecah2 besen. semangat tu yg penting xD tp kitorang nak makan mende ni malam nti. so simpan dlu dlm refrigerator. kalau nk bentukkan bulat siap2 pastu letak dlm fridge pon buleh. lg bgus. senang nak masak nti. tkde pecah2.

hasilnya, jadilah burger. tp gmbr tkde sbb aku terdelete tdi. malas nk upload balik sebab lecehh aa. lain kali kalau rajin aku edit balik. muehehe. so selesailah sesi belajar memasak bersama saya yg tk reti masak langsung ni. ngehahaha. sekiann.



No comments:

Post a Comment